Objave

VOŠČILO
29.03.2024
Naj vam pesem aleluje v srca naseli mir in upanje,
radost in veselje.

Blagoslovljene velikonočne praznike vam želimo zaposlene in uporabnice
v Prvem pomurskem materinskem domu s svetovalnico.

VELIKONOČNA DELAVNICA
28.03.2024
V pričakovanju velikonočnih praznikov, smo zaposlene skupaj z uporabnicami in otroci okrasile prostore materinskega doma.
ZAHVALNICE
28.02.2024
Zahvalnice so čudovite osebne zahvale donatorjem, ki so otroke materinskega doma in svetovalnice obdarili za božič. V vsaki zahvalnici je tudi risbica, ki jo vsak otrok nariše v zahvalo donatorju. Vsem donatorjem se iskreno zahvaljujemo, saj so otrokom polepšali ta čarobem božični čas.
Zahvala
29.12.2023
Izdelki iz naših delavnic, ki smo jih izvedli skupaj z uporabniki programa in so namenjeni za zahvalo vsem prostovoljcem, sosedom in drugim, ki nas podpirajo in pomagajo.
GLEDALIŠKA PREDSTAVA KU- KUC
30.11.2023
Garaža materinskega doma se je spremenila v ta pravo gledališko dvorano. K nam so prišli junaki iz gledališča KU- KUC, z letošnjim sporočilom "NAJ SREČA OBJAME VSE LJUDI". Naši najmlajši so se zelo razveselili in zabavali ob zanimivih prigodah "medvedka in Maše". Na koncu nas je obiskal še dobri mož "Miklavž" z zvrhanim košem dobrot.
ADVENTNA DELAVNICA
30.11.2023
V pričakovanju prve adventne nedelje, smo zaposlene skupaj s prostovoljko in uporabnicami izdelovale advetne venčke.
Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami
24.11.2023
Objava je nastala v sodelovanju z Varno hišo Pomurja in Mozaikom, društvom za socialno vključenost, so.p.

Danes, 25.november, je mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila z namenom ozaveščanja svetovne javnosti o razsežnostih različnih vrst nasilja nad ženskami. Ozaveščanje o nasilju nad ženskami traja do 10.12., ko obeležujemo Svetovni dan človekovih pravic.

Po podatkih statističnega urada Slovenije so ženske pogosteje žrtve težjih oblik nasilja,saj gre za nasilje, ki se ponavlja. Ponavljajoče spolno nasilje ženske doživljajo kar 5,3-krat pogosteje kot moški, druge vrste nasilja pa dvakrat pogosteje.

Nasilje nad ženskami je ena najresnejših oblik kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zato zahteva nujen odziv vseh institucij in organizacij v smeri preprečevanja in nudenja ustrezne pomoči žrtvam. Svetovni statistični podatki kažejo, da se največ nasilja nad ženskami dogaja v družini.

Vsak izmed nas,tako strokovni delavci, ki se s tem področjem ukvarjamo, kot tudi širša javnost, mora prevzemati odgovornost, da po svojih močeh poskuša preprečiti nasilna, predvsem pa kazniva ravnanja. Toleranca do vsakršnega nasilja mora biti ničelna.

Želimo vas spodbuditi, da se NE obračate stran, ko zaznate nasilje v svoji okolici,temveč, da prevzamete aktivno vlogo proti nasilju in svoje sume prijavite. Prijava je lahko tudi anonimna, tako se prijaviteljem ni treba bati, da bi bili zaradi prijave tudi sami ogroženi.

Žrtev nasilja lahko poišče pomoč pri nevladnih organizacijah, pristojnem Centru za socialno delo ali pokličite policijo na številki 113 in 080 12 00.

Ustvarjalna in pekarska delavnica
22.11.2023
Adventni čas se hitro približuje in tudi pri nas se v ustvarjalnih delavnicah pripravljamo na prihod Božička. Ob zimskih mrzlih dneh pa ne sme manjkati še kos dobrega peciva, ki se prileže k toplemu čaju.
Javni poziv: Delite svojo izkušnjo in doživljanje
06.11.2023
Nastaja projekt, ki bo poskušal osvetliti podobe intimnopartnerskega femicida v Sloveniji. Projekt nastaja v sodelovanju z režiserko in sociologinjo dr. Marijo Zidar (mednarodno nagrajeni dokumentarec »Odpuščanje«), doc. dr. Jasno Podreka (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani), vodilno slovensko strokovnjakinjo s področja intimnopartnerskega nasilja in femicida, in Društvom SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja.
Vse tiste, ki ste pripravljeni o svojem doživljanju dogodkov karkoli izpovedati, ne glede na to, pred koliko leti ste svojo bližnjo osebo (mamo, sestro, hči, prijateljico, sodelavko…) izgubili zaradi intimnopartnerskega nasilja, vabimo k sodelovanju pri projektu, ki želi ozavestiti in senzibilizirati javnost o razsežnostih in resnosti femicida ter njegovega vpliva na širšo družbo

SIVKINA DELAVNICA
04.10.2023
Na enoti materinskega doma v Svetem Juriju ob Ščavnicami smo zaposlene skupaj z uporabnicami izvedle sivkino delavnico. Nastale so sivkine vrečke, ki vsebujejo posušene sivkine cvetove iz naših cvetličnih gredic.
JESENSKA DELAVNICA
26.09.2023
Jesen je potrkala tudi na naša vrata. V sklopu delavnice smo skupaj z uporabnicami okrasili naš zunanji prostor, ki že ob prihodu v našo hišo pričara toplo in prijetno vzdušje.
Delavnica vrtičkanja
01.06.2023
Zaposlene smo skupaj z uporabnicami pripravile vrt za sajenje zelenjave, uredile okolico in zasadile cvetlične lonce.
Festival duševnega zdravja
15.05.2023
Festival duševnega zdravja se bo odvijal v četrtek, 18. maja 2023,med 10. in 19. uro na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Festivala se bomo udeležile tudi strokovne delavke iz našega materinskega doma. Več o programu si lahko preberete na spodnjem linku https://www.zadusevnozdravje.si/aktualno/dogodki/2023/04/festival-dusevnega-zdravja/
Velikonočni prazniki
14.04.2023
V materinskem domu smo si okrasili naše prostore in se pripravljali na velikonočne praznike. Za praznično vzdušje so poskrbeli tudi iz Spar Maksimus z donacijo, za katero se njim najlepše zahvaljujemo.
Slovesnost ob materinskem dnevu
14.04.2023
Vsaka ženska ima v sebi materinsko veličino in ko postane mama "odraste". V tej svoji vlogi okuša mnoge radosti, seveda tudi skrbi in stiske. Matere v sebi nosijo neizmerno moč in ljubezen.
Valentinova delavnica
01.03.2023
Prijazen pogled, nežen dotik, prijazna beseda in iskrena misel, so nam je včeraj pogrela naša srca.
Pust
27.02.2023
Letos smo pustne maske izdelovale kar same:)
Pekarska delavnica
27.02.2023
V pričakovanju valentinovega, smo si s pekarsko delavnico pripravile srčkaste medenjake, ki se bodo prilegli k toplemu napitku. Srčkov so se zelo razveselili še posebaj naši najmljajši.
Slovenski kulturni praznik
13.02.2023
Tudi v našem programu, programu materinskega doma, smo skupaj z uporabnicami imele delavnico, na kateri smo se pogovarjale o kulturnem prazniku, o vlogi Franceta Prešerna in brale njegove pesmi.
Praznovanje rojstnega dne
08.02.2023
Vsako našo uporabnico, vsakega otroka presenetimo s praznovanjem njenega / njegovega rojstnega dne. Zaposlene skupaj z uporabnicami spečemo torto in okrasimo prostor. Z praznovanjem tkemo medsebojne vezi in ustvarjamo nove spomine.
Praznični december
23.12.2022
V sklopu prazničnih dni, smo zaposlene skupaj z uporabnicami materinskega doma ustvarjale voščilnice, pekle kekse in okraševale naši enoti. S tem smo pričarali toplino doma.
Ustvarjalna delavnica
05.12.2022
V pričakovanju adventnega čarobnega časa, smo zaposlene skupaj z prostovoljko, z uporabnicami in otroci izvedle delavnico, ki je bila praznično obarvana. Izdelovale smo adventne venčke in okrasile prostore, ki nam bodo v teh zimskih dneh popestrili naš vsakdan.
Predstava gledališča KU-KUC
01.12.2022
Popoldan smo si popestrili z predstavo gledališča KU-KUC, ki so se prijazno odzvali na našo prošnjo, da se predstava izvede v prostorih materinskega doma za naše uporabnike. Naše najmlajše je razveselil tudi prihod Miklavža z zvrhano košaro dobrot.
Ničelna toleranca do nasilja
01.12.2022
Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami smo v sekciji za Varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije v Sloveniji opozorili na ničelno toleranco do nasilja. Skupaj smo oblikovali izjavo za javnost, katera je objavljena na spletni strani Socialne zbornice Slovenije.

Dostopna je na spodnji povezavi

Teden karitas: Skupaj delajmo za dobro
24.11.2022
V glasilu slovenske karitas - Žarek dobrote si lahko preberete različne prispevke, osrednja tema pa je tokrat teden Karitas z letošnjim geslom Skupaj delajmo za dobro! Geslo nas nagovarja in vabi k nesebični ljubezni do sočloveka, nagovarja nas predvsem da slišimo, sprejemamo in dajemo.

Celotno glasilo je dostopno na spodnji povezavi

Mednarodni dnevi boja proti nasilju
23.11.2022
Nasilje nima samo enega obraza. Nasilno je vse kar moti in omejuje osebni razvoj, ogroža samopodobo,posega v integriteto, izkorišča žrtvino nemoč, odvisnost in podrejeni položaj. Pri nasilju gre zmeraj za moč in kontrolo. Nasilja nikoli ne smemo enačiti s konfliktom. V dnevih boja proti nasilju, ki potekajo od 25. novembra do 10. decembra, želimo opozoriti na vse vrste nasilja, kajti nasilje v družini je še zmeraj pereč problem sodobne družbe.
Materinski dom Murska Sobota
Gregorčičeva 4/a
9000 Murska Sobota
tel. 031 522 685
materinski.dom.ms@karitas.si
Spletni studio: G-SOFT